Saturday, April 5, 2008

HÁDANKA: Vzlétne letadlo na běžícím pásu?

Představte si ranvej, která má podobu masivního běžícího pásu. Na ní stojí letadlo, které chce, jak jinak, vzlétnout. Letadlo míří dopředu, běžící pás pod ním ubíhá dozadu, proti směru plánovaného vzletu. Pás je schopen dosáhnout jakékoli rychlosti, kterou se letadlo vůči zemi pohybuje. Podaří se letadlu vzlétnout? Nebo zůstane na zemi?

Tak teď se ukažte, fyzikové. Své odpovědi pište do komentářů. Pochopitelně, pokud už to znáte, tak mlčte a nekažte to. :)

9 comments:

Ježo said...

pokud se dobře pamatuju, tak vztlaková síla u letadla je úměrná rozdílu druhých mocnin rychlostí nad a pod křídlem (nebo tak nějak). Vzhledem k tomu, že běžící pás bude kompenzovat rychlost letadla vzhledem k zemi, rychlost letadla vzhledem k vzduchu bude nulová a tedy i rozdíl druhých mocnin bude nulový a tedy vztlak bude taky nulový. Letadlo tedy nevzlétne. Je to tak? Nebo mám vrátit diplom?

terka said...
This comment has been removed by the author.
Ježo said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Ježo said...

Hmmm... This post has been removed by the author. Hmmm....

paulie z maleho mesta said...

Omlouvám se za mazání komentářů, ale prosím ani nenaznačovat. ;)

Anonymous said...

50/50. Mějmě ultralight se vzletovou rychlostí V2=80km/h. V okamžiku, kdy bude IAS (rychlost letadla vůči vzduchu)=80km/h vzlétne. Tomu nezabrání ani stejněrychlostní protiběžící pás, kdy tedy GS (rychlost letadla vůči zemi) = 160km/h
Mějmě dopravní letadlo s V2 = 250km/h. Při IAS = 250km/h bude GS = 500km/h a to spolehlivě zruší podvozek

paulie z maleho mesta said...

http://technet.idnes.cz/spravna-odpoved-zni-letadlo-vzletne-i-kdyz-pod-nim-ubiha-pas-plj-/tec_technika.asp?c=A080404_135952_tec_technika_pka

Janapka said...

Noooo tak, treba je to taky uplne spatne, ale mela jsem takovy pocit, ze letadlo se nepohybuje vuci zemi, ale vuci vzdusne mase... tedy kdyz nahodime motor, roztoci se vrtule, ta zajisti pohyb vzducne masy a letadlo vzletne... nezavisle na tom, jak se motaji kolecka :)

A chci vedet, jak moc je tahle vize mimo :)

Janapka said...

jeee ja jsem si az tedka vsimla, ze spravna odpoved je v tom odkazu, tak nic no, zase s krizkem po funuse :)