Saturday, November 10, 2007

NGC 4486 - King Kong = Jety

Napadlo nás zkusit zrekonstruovat obraz galaxie. Měli jsme k dispozici snímek NGC 4486 (MtBoo, foto FH + KB), nafitovanou strukturu galaxie elipsami a z nich určený radiálním profil.

V první části obrázku je původní snímek galaxie, v druhé pak její model. Ten je uměle vytvořen na základě proložení vhodné funkce profilem jasnosti galaxie, který jsme získali ze stanovených elips. Po úspěšném fitování profilu se model zpětně převede do 2D, kdy je vygenerován snímek galaxie podle náležité funkce a eliptické struktury.


Na dalších dvou obrázcích jsou rozdíly takto vytvořeného modelu a původního snímku. První model odpovídá fitování součtu dvou analytických funkcí (Hubblův zákon a modifikovaný Hubblův zákon) na profil galaxie. Druhý pak byl vytvořen na základě teoretického Kingova modelu (King, 1966), který obecně dobře odpovídá profilům mnohých eliptických galaxií a kulových hvězdokup. Jeho průběh je odvozen z fyzikální podstaty vázaného systému. Z modelů je dále možné určit některé charakteristiky galaxie, např. její celkovou hmotnost nebo radiální průběh hustoty hmoty.



Po odečtení modelů nám na snímcích zbyl jet jasně vystupující z centra galaxie. Právě pro mapování a další zkoumání podobných nestandardních struktur v galaxiích může uvedená metoda rekonstrukce galaxie a následné odečtení od originálu sloužit.

Když jsme získali jet, je možná zajimavé se podívat, jak vypadá jeho plošné rozložení jasu. Na obrázku vlevo je přiblížené okolí centra galaxie na snímku, který vznikl odečtením Kingova modelu. Na pravé straně je přibližný model rozmazaného jetu vypočítaný z fitování elips na oblast s jetem. Nejedná se ale o příliš přesný model, protože objekt nevykazuje čistě eliptickou strukturu a fitovaná oblast je dost malá, cca 12x12 pixelů. Přibližné informace jako je sklon a šířka jetu z něj však získat můžeme.


Na následujícím obrázku je ještě pro zajímavost uveden 3D profil původního jetu a jeho okolí na odečteném snímku.


Na zdokonalení uvedených výsledků se po nocích stále intezivně pracuje.

Obrázky ve větším rozlišení: NGC4486, model King, rozdíl King, rozdíl Hubble.

Ushas & Janis

No comments: