Saturday, November 10, 2007

Falešné oko mediánu

Jen tak pro srovnání jsem odečetl profil galaxie prostým mediánem. Medián obrázku funguje tak, že pro každý pixel na snímku vezme předem daný počet pixelů v okolí a udělá z nich medián. Výsledek pak uloží do nového snímku. Vlastností mediánu je, že potlačuje hodně odchýlené body. Pro snímky to znamená to, že pokud je někde na snímku ostrý vrchol (hvězda nebo centrum galaxie), tak jej do obrzáku nezahrne. Na výsledném obrázku se pak objeví pouze velké struktury jako velké galaxie, změny pozadí obrázku. Další zajímavá věc, která se dá s mediánem uělat, je odečíst ho od původního snímku. Případně jím snímek podělit. V obou případech se tak zdůrazní bodové objekty. Ideálně se tak hodí na odečtení nerovnoměrného pozadí obrázku. Nebo taky odečtení profilu galaxie.

Příklad otečtení mediánu z 5x5 pixelů je tady:
Ja vidět, galaxie se docela dobře eliminovala, pozadí je rovnoměrné, hvězdy nejsou rozmazané, avšak v centru galaxie se objevili nové struktury, ktere jsou zhruba stejně dobře viditelné jako samotný jet.

Na výřezu jsou vidět podrobnosti:

Pro porovnání ještě detail jasné hvězdy s křížem:
Zjevně jsou zajímavé struktury ve hvězdě falešné a vznikly při konstrukci mediánu. Je vidět, že jednak je potřeba při jeho aplikování být velmi na pozoru, aby jsme neobejvili "kanály na Marsu" a dále pak, že pečlivá aplikace King-Kongových metrod dává podstatně lepší výsledky v kritických místech.

No comments: