Wednesday, September 23, 2009

Rovnonocí

V úterý večer jste si mohli všichni užít kouzlo podzimní rovnodennosti na naší domovské planetě, ale v období kolem rovnodennosti se nalézají také dvě největší planety sluneční soustavy, Jupiter a Saturn. To s sebou přináší některé jevy, které by mohly být zajímavé pro pozorovatele. Jedním z nich jsou vzájemné zákryty a zatmění měsíců Jupitera, které se dají (při troše štěstí) pozorovat i vizuálně.

Pokud ale máte k dispozici menší dalekohled s bystrým elektronickým okem (a to my máme), můžete takovým pozorováním přispět k rozvoji znalostí dynamiky Jupiterovy soustavy. Nejbližší příležitost nastává už tuto sobotu, jak lze ověřit na stránce s předpovědmi. Pro Brno stačí zadat MPC kód observatoře 616. Kdybyste toužili po vyčerpávajícím zdroji informací (ano, je to vyčerpávající), naleznete ho na stránkách Institut de Mécanique Céléste et de Calcul des Ephémérides.

Vyhlašuji tedy nikoliv call for proposals, ale call for observers na sobotní večer, najde se někdo?

3 comments:

koci said...

tak hadam dake foto by to xcelo nie?

terka said...

prosim, jak souvisi rovnodenost jupitera a zakryty jeho mesicu? proto to muzeme to dobre pozorovat (to se mi nezda)? nebo co se vlastne s tema mesicema bude dit? uvidme je jako pred jupiterem? vedle? (se omlouvam, ale nejak se v tom neorientuju a jsem zvedava)

ftom said...

velke mesice Jupitera obihaji v jeho rovnikove rovine, takze kdyz na Jupiteru nastane rovnodennost, promitaji se stiny vrzene mesici do jejich spolecne obezne roviny. to znamena, ze se muzou vzajemne zatmivat a taky zakryvat. s pozorovatelnosti ze Zeme je to trochu slozitejsi, zalezi na tom, kdy nastane opozice Jupitera a jakou ma zrovna Zeme jovicentrickou deklinaci (to jsou souradnice, co :)
s mesicema se teda zacnou dit zajimave veci. jak presne to bude vypadat, nechci prozrazovat, abych vas nepripravil o prekvapeni ;) snimku bych poridil nekolik set az tisic, podle toho co dovoli technika. dalsi prilezitost je ve ctvrtek.