Saturday, January 10, 2009

Tmave miesto pri Lančov (Znojmo)


Vylet za tmavym miestom, dostali sme sa kusok za mestecko Lančov pri Znojme. Fotka +/- ukazuje obzor, teda len E - S - W.





View Larger Map

4 comments:

Unknown said...

Já ještě dodám, že to bylo jedno ze tří pečlivě vybraných míst za pomocí map a leteckých snímků. Další dvě byly poblíž letiště u obce Štítary a dále pak u vinice na Šobesu.

Všechna místa jsem vybíral tak, aby byla v oblasti skoro úplné tmy podle mapy fjfi.cce.cz/astro/crlpa.jpg. Dále s dobrým výhledem na západ (ideální horizont jsem nehledal i když na tom místě ze kterého jsou fotky bude max. jeden až dva stupně nad nulou) a s podmínkou aby směrem na západ nebyla žádná civilizace. V tom nalezem místě je takový nepatrný lokální vrchol v opuštěné volné krajině tak cca kilometr od nejbližších obydlí. Směrem na západ neni asi 10km vůbec nic. I v okolí to snad bude dobré, když je to v bývalém hraničním pásmu.

Letos by jsme měli získat skutečně brutální fotky a proto s tím začněme nejméně o měsíc dřív. Už teď je při západu Venuše sklon ekliptiky kolem šedesáti stupňů. A Venuše by mohla být ta pomyslná třešnička na dortu.

Unknown said...

Jinak skutečně pěkné snímky zodiakálního světla přivezl z Jižní ameriky D. Hanžl z cest po tamních observatořích.

paulie z maleho mesta said...

Ty fotky z Jižní Ameriky jsou fakt megahusté! Doufám, že se taky budu moci zúčastnit výjezdů za focením.

Janapka said...

Hm a nechceme taky vyjet nekam do Jizni Ameriky? Tady s tou nasi oblohou se muzeme jit schovat... (ok je mi jasne, ze tohle se neujme :))