Sunday, May 11, 2008

Sky in motion

Minule sme s Doktorom, Janapkou +1, Maceskou a Jardom strašili na Monteboo a zabávali sa s digi. Večer som pustil sekvenciu na zemský tieň a dnes úspešne poskladal.

Návod na urobenie takejto veci: Musíte donútit PC a digi foťák aby sa rozprávali, pod Linux som ešte na to nenašiel good soft a DSLR focus sa mi ešte nepodarilo úspešne znásilniť, rovnako pod Jablko je to bieda. Použil som DSLR focus pod oknami. Potom som nechal každých n minút urobiť foto a uložiť, stačia malé jpg.

Potom som ich všetky zmenšil na rozumnú veľkosť:

for i in `ls`; do convert -resize 800x533 $i $i; done

a nahádzal do mplayera:
mencoder mf://*.JPG -mf fps=5 -ovc lavc -o tien.avi


výsedok je toto video:
tien.avi 2.4MB

2 comments:

paulie z maleho mesta said...

Opět nemohu než chválit. :) Na loňské expedici jsme dělali něco podobného, viz noc_na_expedici.avi (44 MB, autorkou je Iva Boková). My jsme to udělali tak, že jsme počkali na dostatečně temný soumrak, nastavili expozici 30 s, zapnuli na foťáku sekvenční snímání a nakonec jsme zapnuli a zajistili drátěnou spoušť.

Pokud je mi známo, automatizované ovládání Canonu z PC pod Linuxem je trochu kříž, nicméně Druckmüller k tomu používá software vyvinutý jeho doktorandy. Pokusím se ho vydyndat...

Unknown said...

Podle gPhoto:Remote controlling cameras to vypadá, že s 350, 400 a 20D by neměl být problém. Předpokládám, že asi s naším 30D taky nebude. Takže tipuju, že je to jen otazka instalace gPhoto.

Stejně tak se me zdá, že to nebude větší problém ani na jabku.