Monday, May 26, 2008

Každý chce mít respekt

Na záložkové liště své lišky mám nedaleko Galaxy Tea také elektornickou verzi týdeníku Respekt. V jedné ze svých oblíbených rubrik Minulý týden, jsem minulý týden narazila na krátkou zprávu, pravděpodobně starou několik týdnů. Je zajímavé sledovat, jak některé astronomické informace mohou nenápadně prosakovat k širší veřejnosti:

"...Policie našla zbytky bronzové sochy nahé dívky s názvem Jaro, kterou někdo odnesl od Ferdinandova pramene v Mariánských Lázních, rozřezal a pak se ji pokusil prodat v plzeňské sběrně. Čeští astronomové zachytili vznik černé díry ve vzdálené galaxii. Těžař ropy Karel Komárek prohrál vídeňskou arbitráž, v níž soupeřil s německou společností E.ON Ruhrgas o vliv v Moravských naftových dolech..." (pro celý text viz Respekt, 21/2008, Minulý týden)

Vzhledem ke značné stručnosti je obtížné jednoznačně určit, čeho přesně se zpráva týká. Kontrastnost a strohost informací tvoří kouzlo Minulého týdne. Nelze je mu tedy vyčítat. Já osobně se ale domnívám, že by se mohlo jednat o GRB080430, ke kterému mají někteří z nás mnohem blíže než tak hrozně daleko...

6 comments:

Unknown said...

Kdepak, každý chce mít černou díru... co kdyby jsme začali vydávat směnky na koupi černé díry, jak se třeba prodávají pozemky na Měsíci? Já bych řekl, že by jsme mohli být brzo v balíku...

janis said...

to neni vubec spatny napad. jen je otazka, jak vlastne kupce presvedcit, ze tam ta dira opravdu je a ze tedy nekupuje jen zajice, totiz diru v pytli. nekdy to muze byt docela svizelne. ovsem prodavat neco, co nikdo nikdy nevidel a ani neuvidi, by mohlo byt opravdu stylove zivobyti :)

koci said...

tak ja si rezervujem OJ 287 ok ? :-)

obat pembesar penis said...

jeho velmi pěkný článek

obat kuat said...

very good

vimax asli said...

amazing