Saturday, November 6, 2010

40. výročí vyškovské hvězdárny

V pátek 6. listopadu 2010 se uskutečnil slavnostní večer ku příležitosti čtyřicátého výročí otevření vyškovské hvězdárny. Zároveň proběhlo znovu otevření hvězdárny po rekonstrukci, která probíhala tento a minulý rok. Měl jsem to štěstí, že jsem byl mezi pozvanými osobami, které mohli na hvězdárnu zavítat v předvečer slavnostního otevření (oznámení v tisku).

Vyškovskou hvězdárnu znám důvěrně z konce 80. let, kdy jsem tam často jezdil vizuálně pozorovat. Tehdy se v jejích prostorách pořádaly letní praktika pro děti, tzv. proměnnářská praktika (zaměřená na pozorování proměnných hvězd) a pozorovací víkendy. Hlavním dalekohledem byl 25cm reflektor. Do vybavení tehdy patřilo několik sometů 25x100, malých sometů 12x60 a dělostřeleckých binarů 10x80.

V průběhu 90. let pak byla hvězdárna rekonstruována a výrazně zmodernizována. Dalekohled byl částečně robotizován a vizuální pozorování nahradila CCD kamera.

Poslední výrazná modernizace pak proběhla letos na podzim, kdy byl na vyškovskou hvězdárnu přesunut 40cm reflektor a CCD kamera z bourané brněnské hvězdárny.

Vernisáž

Slavnostní večer zahájil ředitel hvězdárny a starosta Vyškova Petr Hájek. V zrekonstruovaném přednáškovém sále nám přiblížil historii i současnost hvězdárny. Připravená prezentace obsahovala obrazové záznamy z historie a evokovala vzpomínky na uplynulé roky. Promluvilo několik pozvaných hostů, poděkovali bývalým ředitelům za vykonanou práci a popřáli hvězdárně mnoho úspěchů do dalších let. Budoucnost je v obnovení astronomické činnosti hvězdárny, rozvoje vzdělanosti v regionu a rozvinutí spolupráce s naší Universitou.

Spokojený ředitel hvězdárny, P. Hájek, si mne ruce. Rozhodně k tomu má důvod.

Hlavní přístroj hvězdárny obklopený slavnostními hosty. (zprava: bývala ředitelka M. Znojilová, hlava J.Medka, P.Hájek).

Dalekohled je z tak nenadálé návštěvy v rozpacích. Až se zvedají koberce (zleva: J.Wágner, M.Medková, J.Prudký, sl. Svobodovy, G.Klepáčová, P. Svoboda, D.Hanžl).

Dalekohled

Asi můžeme považovat za zázrak a velké umění Jardy Medka, že se úspěšně podařilo převést dalekohled z Brna, kde byl asi 25 let, do Vyškova. Vše funguje dle očekávání. Jen to bude asi chtít drobné dodělávky, centrování, justáž atd.


Hosté odchází a odhalují nám vzhled celé zrekonstruované pozorovatelny s odsuvnou střechou.

Dalekohled v plné kráse s CCD kamerou. Mírně zapuštěný do podlahy je ideálně přizpůsobený pro vizuální pozorování. Pozorovatelna je vybavena i pro případ nadšením vzplanuvšího pozorovatele.

Obloha

Na počasí jsme měli štěstí a tak se v průběhu večera začala deka nad hvězdárnou rozpadat a odhalila nám nádherně temnou oblohu nad Vyškovem. Dalekohled se podařilo vzápětí rozjet a pohled na několik objektů v dírách mezi mraky byl skutečně impozantní. Například Krabí mlhovina, Jupiter, Velká galaxie v Andromedě dokazovali, že jsou skutečně v dobré formě.

Nebe je oproti Brnu skutečně temné. Hvězdy, Mléčná dráha, mlhoviny, galaxie vše je velmi nápadné i neozbrojeným okem. V bezprostřední blízkosti hvězdárny vede dálnice D1 a výpadovka z Vyškova na východ což bohužel mírně zhoršuje kvalitu podmínek. Samotný Vyškov na západě naštěstí není přes hradbu vysoko vyrostlých stromů příliš patrný.


Dalekohledy na pozorovatelně se tyčí ke hvězdám.

Mraky a nebe nad východem (Plejády, Hyjády, Vozka, kozičky).

Nebe v zenitu s Mléčnou drahou, Velkou galaxií v Andromedě, χ a h v Perseu.

UFO u Plejád. Opravdu nevím, co to bylo, červený, pomalu se pohybující bod.

Hvězdárna

Rekonstrukce hvězdárny proběhla opravdu důstojně. Ona tu rekonstrukci potřebovala už tedy v těch 80. letech. Ale to byla jiná doba.

V nově zrekonstruované hvězdárně je několik prostor jak pro společenský život tak odpočinek. Parádní přednáškový sál vybavený projektorem, plátnem, bedničkami (bez basů). Je tam volné wi-fi a granule jak v nějaké kavárně. Dokonalé sociální zázemí. Při pohledu do mini kuchyňky, se mě vybaví napjatá situace, kdy P.Hájek vařil v obrovském hrnci špagety pro asi dvacet dětí.

Slavnostní příchod na hvězdárnu. Světelně nevhodného osvětlení si jeden z přítomných hostů naštěstí nevšiml. Vpravo je bezpečnostní plot.

Moderní přednáškový sál. Zmizely staré akumulačky a ředitelský otoman.

Točité schodiště do podzemí pod pozorovatelnou. Pozorovatel je neustále v kontaktu s dalekohledem.

Odpočinkový koutek (opačným směrem je záchod, tč. v použití).

Pověstná kuchyňka. Nyní vybavena nejmodernější bílou technikou. Krygl s mrtvým pavoukem zmizel v propadlišti dějin.

Temnota

Hvězdárna byla postavena v rekreačním areálu. Kdysi tam bývalo velké pódium, kde se pořádaly slavnostní dožínky (Vyškov je na Hané, nejúrodnější části Moravy, obklopen lány), byl v provozu bazén, stánky s pivem, párky atd.

Časem začal areál chátrat (poslední koupání v bazénu pamatuji v roce '89), zarůstat travou a přestal se používat. V devadesátých letech pak byla hvězdárna oplocena a na okolních neudržovaných pozemcích se začalo dařit předpotopním nestvůrám. Jediná cesta na hvězdárnu je tak smrtelně nebezpečná.

V tom lesíku na proti je jediná cesta na hvězdárnu. Brontosaurus je naštěstí poměrně nevšímavé a pomalé zvíře.

V lese se ovšem dá narazit na velmi nebezpečná a dravá zvířata.

Budoucnost

Přejme vyškovské hvězdárně vše nejlepší do budoucna. Především velké osobnosti, které na její půdě vyrostou.

2 comments:

ftom said...

parada, uz se tesim, az se tam podivame. a predpotopni nestvury me desi jen na jinych mistech.

Rudolf Novak said...

jj velky dik Jardovi Medkovi, ze to zvladl. Docela jsem se desil, ze diky soudruhum na Kravaku ze stane ze 40ky hromady srotu. Snad bude dalekohled ve Vyskove dlouho a dobre slouzit...