Wednesday, April 28, 2010

E-ELT

42 -- tak tuhle odpověď zná přeci každý už nějaký pátek. Právě tolik metrů by měl také mít průměr budoucího největšího zrcadla na světě, nebo-li primárního zrcadla European Extremely Large Telescope -- E-ELT.

Nicméně na otázku kde? se definitivně odpovědělo teprve včera. V závěru zbyla ve hře pouze dvě místa -- Cerro Armazones (Chile, nedaleko Cerro Paranal, kde vrní VLT, tedy 4 velmi velké dalekohledy se zrcadly o průměru 8.2 m) a La Palma (Španělsko, Kanárské ostrovy). Prováděla se měření, zasedala komise ESO, vedly se žhavé diskuze, ohánělo se argumenty, zemětřeseními, saharským pískem a vůbec mnohým dalším.

Nakonec se šampaňské bouchalo v Chile. Přípravy stavby by měly začít již koncem tohoto roku a první světlo je předběžně plánováno na rok 2018 (podrobnosti hledejte zde). Tak uvidíme. Uvidíme?

2 comments:

ftom said...

no parada, jen nevim, kdyz je to tak blizko paranalu, jestli se za cas nebude rikat eelt sucks. skoda, ze se ten kopec nejmenuje bez toho r, co vlastne znamena armazones?

janis said...

A kdo rika, ze Paranal sucks? Hm, ale podle me -- Para-nal is almost Para-dise! Ja spis nevim, kdyz je to tak blizko Paranalu, jestli tam nebude rusit laser od UT4.

Armazon je mmj. taky kostra. Tedy Cerro Armazones by mohlo byt neco jako Hora koster. Mozna si ESO proste nepreje proposalovy pretlak, nebo chce mit vedle Para-dise taky to druhe, kdo vi...