Thursday, March 6, 2008

Lyridy

Tak jsem tak koukala po netu, z 22. na 23. dubna bude maximum Lyrid, někdy těsně před východem Slunce. Kdyby bylo hezky, mohlo by se podniknout nějaké to pozorování (ze střechy na hvězdárně by to třeba mohlo vypadat dobře, taková noc pod širákem v Brně...). Je to teda uprostřed týdne (z úterý na středu), ale to by se dalo přežít?
A navíc už by nemusela být ta odporná zima :)

5 comments:

koci said...

ja som za! :-)))) v nahorsom pripade na hvezdarne (zdoraznujem NA) inak by sme mohli ist niekam mimo mesto napr na známej ceste medzi Zaječím a Šakvicemi.

Unknown said...

Určitě dobrej nápad. Jen z vlastní zkušenosti bych doporučil aby jsme spis uvažovali nad menším výjezdem. Meťasy v Brně a mimo je jako nebe a dudy.

Akorát tedy, u meťasů usínam. Lyridy jsou známé svými jasnými kousky a dokonce pamatuju, jak jsme při pozorovaní viděli svův vlastní stín. Samotný bolid byl jasný asi jako světlice.

Peťoš said...

jsem pro. Pouvazoval bych ale i nad tim letistem, co ukazoval Filip. Neni to blizko vody a tak tam nemusi byt takova desna kosa (ta bude kazdopadne, ale proc to hrotit)...

Obsem at to neni jako pri zatmeni, kdy se zatahlo... :-\\\

Na meťase by mozna jel i Roman, napise mu nekdo? Bohuzel mam jen skolni mail a to nevim, jestli jeste funguje a tak...

ram said...

Zdravim, na Lyridy bych docela rad jel. Ale nemuzu to slibit - nevim ani co bude za tyden natoz pak za mesic...

Jinak muj mail, ktery je v provozu uz pres 10 let (a snad jeste jednou tak dlouho bude :-)), je ro.man.ak(zavinac)post.cz, takze tady je mozno me kontaktovat beze strachu, ze bych tu adresu treba zrusil :-)

Rudolf Novak said...

rozhodne doporucuju jet nekam mimo Brno. z hvezdarny prijdete o vetsinu (drtivou) slabych metaku ;) leda by byla vyjimecne dobra noc nebo uplnek :)